“Gezellig keuvelen in Hearthstone: United in Stormwind”

Hearthstone United In Stormwind

Toen we eerder dit jaar de Forged in the Barrens-uitbreiding voorgeschoteld kregen, wisten we dat er hoe dan ook een Alliance-tegenhanger zou komen. Met United in Stormwind krijgen we meteen drie maanden later ook die tegenhanger op ons bord; tegelijkertijd ook de achttiende uitbreiding van de game. De uitbreiding staat volledig in het teken van Stormwind; de metropool van de Alliance in het World of Warcraft-universum waarin handel, coole armor, epische mounts en vakmanschap centraal staan.

Stormwind in kaartvorm

Het spreekt dan ook voor zich dat de 135 kaarten in de uitbreiding stuk voor stuk een link hebben met de Alliance-hoofdstad, het stadje waar ik maar al te graag vertoefde om er gewoon eens rond te kijken. Allereerst zijn er de personages die gebruikt werden om de kaarten in te kleden; wie herinnert zich bijvoorbeeld nog de luidruchtige Auctioneer Jaxon of Dungar Longdrink? Ook enkele gekende professions uit de stad vinden hun weg naar Hearthstone; zo krijgen we met de Prismatic Jewel Kit-kaart een leuke knipoog naar het geweldige Jewelcrafting uit World of Warcraft. Of wat dacht je van een Leatherworking Kit voor de hunter?

Ook de mounts (die ik met open mond zat te bewonderen toen ik de eerste keer aankwam in Stormwind) werden in toepasselijk kaarten gegoten. De Noble Mount- en de Elekk Mount-kaarten zijn hier het schoolvoorbeeld van. Stuk voor stuk werden de kaarten opnieuw prachtig uitgewerkt door de artiesten bij Blizzard. Dit desondanks alle donderwolken die dezer dagen boven de ontwikkelaar hangen. Hoe dan ook mogen de misstappen van enkele individuen het werk van anderen niet teniet doen! Met het voorgeschotelde artwork moeten alvast niet veel moeite om vakmanschap te laten primeren bovenop de wanpraktijken.

Nauwkeurig uitgezochte mechanics

De links met Stormwind gaan zelfs zodanig ver dat de nieuwe mechanics een rechtstreekse link hebben met de wereldstad. Zo krijgen we in Hearthstone een nieuwe mechanic in de schoot geworpen onder de vorm van “Tradeable”; een rechtstreekse verwijzing naar het legendarisch Auction House in Stormwind. In tegenstelling tot andere kaarten, kan een kaart met deze eigenschap terug op het deck gesleept worden ten koste van één mana punt. Vervolgens kunnen we de kaart terug in ons deck stoppen om daarna een nieuw exemplaar te trekken; een concept die in het vakjargon een trade genoemd wordt. Uiteraard kan de kaart ook gespeeld worden zoals een gewone kaart op het spelbord vliegt. Persoonlijk vind ik deze ‘trades’ niet zo’n doorslaggevend concept in de game; tenminste als ik ze vergelijk met frenzy- en overkill-kaarten.

De leukste nieuwigheid zit hem echter volgens mij in de Questline-mechanic. Deze kaarten hebben zeer veel gemeenschappelijk met de Quest-kaarten uit (mijn favoriete uitbreiding aller tijden) Journey to Un’Goro. Ditmaal gaat het echter over een hele questline die tot een goed einde kan worden gebracht in tegenstelling tot één simpele opdracht. Opnieuw een dikke knipoog naar Stormwind uit WoW waar tonnen questlines gestart konden worden. Bij het spelen van een Questline-kaart krijgen we initieel een simpele opdracht die we tot een goed einde moeten zien te brengen. Slagen we daar in, dan krijgen we een opdracht en gaan we verder met de tweede opdracht. Dit herhaalt zich tot driemaal toe waarbij we op het einde flink in de watten worden gelegd met een ijzersterke kaart!

De zoektocht naar een stabiele meta

Bovenstaande questlines zouden doen vermoeden dat de minder agressieve decks een serieuze boost zouden krijgen door de ijzersterke kaarten die end-game verkregen kunnen worden. Wat blijkt? Veertien dagen ver in de uitbreiding lijkt het erop dat een gemiddeld potje standaard Hearthstone gemiddeld acht beurten duurt. Momenteel wordt er dan ook aan een patch gewerkt die enkele kaarten beïnvloed om zo de spelduur van een wedstrijd te verlengen. Ook mijn Face Hunter moet daar jammer genoeg de gevolgen van dragen…

Het is maar een voorbeeld van het levende aspect in een game zoals Hearthstone. De game wordt constant gemonitord door een getalenteerd ontwikkelaars en analisten die met heel wat cijfers en formules uiteindelijk de meta onder controle krijgen. Maar net zoals andere uitbreidingen zal dat wat tijd en enkele patches kosten. Spendeer dus nog niet domweg als je dust in specifieke kaarten want de kans is groot dat té sterke kaarten binnenkort een blok aan hun been krijgen.

Paladin for the win!

Momenteel zijn er twee klassen die volgens HSReplay.net er bovenuit springen in wat zij de Tier 1-decks noemen; Paladin en Shaman. Van die eerste ben ik een behoorlijk grote fan, zeker van het Handbuff-deck. Met kaarten zoals Prismatic Jewel Kit en Alliance Bannerman kunnen we de kaarten in onze hand een serieuze boost geven. Vervolgens kunnen we de machtige kaarten voor een relatief lage kost in het spel brengen om de tegenstand te verpletteren. Jammer genoeg zal de nieuwste patch wat roet in het eten gooien door Battleground Battlemaster bijvoorbeeld te nerven met een extra manapunt als cost.

Gelukkig zijn er nog tal van andere decks die het spelen waard zijn. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de typisch Face hunter, Quest Face Warlock en Aggro Shadow Priest. Vind je geen voldoening in deze decks of simpelweg niet in de Standard-modus? Dan zijn er tal van andere zaken waarmee je je uren kunt amuseren. Zo is de lancering van United in Stormwind meteen ook de start van tweede fase in het Year of the Gryphon. Zo is er een nieuwe Mini-Set op komst met meer lekkers, krijgen we updates voor de populaire Battlegrounds-modus en zijn er opnieuw Solo Experiences op komst. Jammer genoeg worden deze updates in de tweede fase minder doorslaggevend als de changes die werden doorgevoerd in het eerste deel van het jaar. Blizzard is duidelijk op zoek naar stabiliteit en zal daar later dit jaar met fase 3 weinig tot geen verandering in brengen. Misschien brengt volgend jaar veranderingen die ons op ons grondvesten doen daveren?

Net zoals we dat gewoon zijn van het team achter Hearthstone werd ons opnieuw een pareltje van jewelste voorgeschoteld. De link met Stormwind is groter dan ooit dankzij de nieuwe Questline- en Tradeable-mechanics tot groot jolijt van de World of Warcraft-fans. Los van de Questline-mechanic en de flauwere Tradeable-kaarten zijn er gameplay-gewijs niet zoveel doorslaggevende veranderingen aanwezig in deze uitbreiding. Blizzard is duidelijk op zoek naar stabiliteit en dat blijkt ook uit de planning voor de rest van het Year of the Gryphon. Ondertussen blijf ik gestaag verder knutselen aan mijn decks, blijf ik verder gokjes wagen in Battlegrounds en hoop ik stiekem op een kleine aardbeving in het Hearthstone-wereldje begin volgend jaar…

Hearthstone: United in Stormwind
Officiële website

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.