“Crash Drive 3 is een matig amusant mobile tussendoortje en per ongeluk ook beschikbaar op console en PC”

Dat je niet mooi op vier wielen blijft rondbollen in Crash Drive 3 is een understatement. De game draait veel meer om baanbrekende toeren, stunts, crashes en salto’s dan effectief racen. In deze kleurrijke open-world titel ga je strandballen kapot rijden, loopings doen en diepzeeduikers omver knallen. Blijft Crash Drive 3 zélf overeind staan?

Waarom Wel?

Kastelen & katapulten

De Nederlandse studio M2H heeft met Crash Drive alvast een racereeks die succesvol genoeg is om een derde deel te verantwoorden. Met een release op 9 verschillende platforms (alles van PS5 tot mobile) en crossplay is Crash Drive 3 vooral een kleurrijke partygame die zichzelf niet al te serieus neemt. Leuke minigames en gezapige ontdekkingstochten vormen de kern van de ervaring.

Met CD3 krijg je 5 werelden voorgeschoteld vol events, geheimen en simpele nonsens. Kastelen, duikboten, woestijngebieden, een vulkaan en de maan vormen het decor voor vliegende voertuigen die secondenlang doorheen het luchtruim zoeven. Je kan met meer dan 50 voertuigen aan de slag en zal al snel taxi’s over de bergen doen vliegen en limousines doorheen het kasteel katapulteren. Dwaze fun en humor zijn zeker aanwezig.

Agenten & strandballen

Grafisch is alles kleurrijk en schattig binnen een beperkt budget. Het belangrijkste blijft natuurlijk wat je met deze wagens in deze levels doét. Qua gameplay is alles simpel te leren. Om een volgend level te unlocken moet je steeds op zoek naar een aantal verborgen ringen die op moeilijk te bereiken plaatsen staan. Daar zit het exploration-element.

Elke minuut kan je een nieuw event beginnen. Deze events worden willekeurig geselecteerd en pinnen de lobby tegen elkaar. Verzamel de meeste stuntpunten, vang als agent de boeven, graai de meeste muntjes bij elkaar, vernietig een strandbal enzovoort. Niks baanbrekends hier, ook niks dat faliekant faalt.

Effectief racen kom je relatief weinig tegen, waardoor deze game veel meer wegheeft van een Tony Hawk’s-titel dan van een effectieve racer. Helaas heb ik in die vergelijking veel liever een skateboard onder m’n voeten.

Waarom Niet?

Levenloos repetitief

De gameplay is simpel zonder meer maar vooral de camera voelt vaak stroef aan. Vaak genoeg draaide deze te laat mee en moest ik zoeken hoe ik nu ook al weer stond. Alles kan eerder snel clunky aanvoelen, wat ik des te meer merkte als ik met maten speelde.

Events tegen elkaar zijn leuk voor even maar worden snel repetitief. De game modes hebben we allemaal al wel eens ergens anders beter gezien. De levels zijn daar bovenop vrij kaal en levenloos, op enkele kleinere bewegende items na. Er is geen écht doel buiten het unlocken van nieuwe auto’s en levels. De grind die hiervoor nodig is, is snel je moeite en tijd niet meer waard.

Mobiele charme werkt niet op console

De constante challenges die gevraagd en ongevraagd poppen werken vooral met vrienden eerder irritant. Ik wou gewoon racen tegen m’n maats maar moest keer op keer die verdomde verdoken blauwe ring gaan zoeken. Een menu waar je gewoon snel kan selecteren wat je wil spelen had geen verloren moeite geweest.

Het schattige uiterlijk verliest dankzij de minpunten snel z’n charme. Mede ook omdat de audio zo snel repetitief wordt dat het een reden te meer werd om het af te zetten. In korte sessies is CD3 nog enigszins te pruimen maar er zijn gewoon veel betere alternatieven op de markt. Op mobile kan dit een leuk tussendoortje voor onderweg zijn maar een consolerelease is deze titel volgens mij niet waard.

VERDICT

4

Crash Drive 3 is een matig amusant mobile tussendoortje dat per ongeluk ook op console en PC beschikbaar is. De kleurrijke, schattige levels en auto’s zijn gezellig voor even maar de lege open werelden en repetitieve objectives vervelen snel. De willekeurige events staan een vloeiende co-op ervaring in de weg, net zoals de clunky camera een vlotte gameplay-ervaring belemmert. Als partygame is vluchtige fun mogelijk maar zelfs voor deze lage prijs zijn er veel betere alternatieven.

Pluspunten
+ Veel auto’s & kleurrijke werelden
+ Even leuk als vluchtige partygame


Minpunten
– Saaie en lege open werelden
– Repetitief
– Clunky camera
Gekende objectives die elders beter zijn uitgewerkt

Crash Drive 3
Beschikbaar vanaf 08/07/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / Xbox One / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.