“Maneater op Switch is je zuurverdiende centjes niet waard”

Maneater

Maneater is een van de meest aparte games die vorig jaar verscheen. Niet omdat het er enorm indrukwekkend uitzag, maar omdat het de originele toer opging. Je speelde immers als een witte haai, Jaws dus, en je doel was zoveel mogelijk mensen en vissen te verslinden. Eens zien hoe de recente port naar de Nintendo Switch is uitgedraaid.

Waarom Wel?

Haai-o-lutie

Het beste aspect aan Maneater is de progressie die je met je haai maakt. Je begint als een babyhaai die zich enkel kan verweren tegen slappe visjes, maar hoe je qua looks en abilities verder evolueert is wel enorm cool. Door meer te levellen krijg je meer mogelijkheden om je haai te personaliseren. Zo kan je hem in volle stenen armor modus zetten, hem elektrocuterende krachten geven en meer. De haai ziet er zo wel badass uit en het geeft je net iets meer voldoening om mensen, boten en vissen volledig te verslinden.

Je haai levellen en upgraden is wel super cool.

Oeps, waar is mijn been heen?

Het lijkt me duidelijk dat de ontwikkelaar met Maneater niet ging voor een heel serieuze game. Het is verrassend hoe de mensen in deze game reageren op een bloeddorstige haai. Schreeuwen en in paniek slaan doen ze altijd wel, maar behalve dat blijven ze vaak op eenzelfde plek zwemmen, wachtend tot je er een been afbijt.

Verder in de game krijg je met je sterkere haai ook de mogelijkheid om vrij lang op land te dobberen en allerlei feestgangers met gemak uit elkaar te trekken. Realistisch is de game dus duidelijk niet, het gaat meer voor de factor van simpel vermaak. Zoveel mogelijk wezens verslinden en hierdoor sterker worden, dat is de hele bedoeling van de game. En dat kan bij vlagen leuk zijn als hersenloos vermaak.

Waarom Niet?

Je doet constant hetzelfde

Ik zeg duidelijk bij vlagen, want voor het grootste deel van de tijd is Maneater geen leuke game om te spelen. Al snel merk je dat je eigenlijk altijd hetzelfde zit te doen in deze game. Je krijgt een open map met enkele verschillende gebieden, maar in elk van deze gebieden krijg je dezelfde objectieven. Een aantal vissen, roofdier of mensen verslinden. Tussenin kan je nog nummerplaten en kisten verzamelen, maar eigenlijk doe je niet veel meer dan dat. Er zijn ook enkele jagers die op je zullen komen jagen als je teveel mensen zou verslinden. Helaas zijn deze ook poepsimpel te verslaan eenmaal je haai voldoende is geupgrade.

Oppervlakkige combat

De combat is ook veel te monotoon en oppervlakkig om lang leuk te blijven. Naast een aanvalsoptie en een slag die je met je staart kan doen om te stunnen, heb je eigenlijk geen extra aanvalstechnieken. Dodgen kan je nog wel. Dat betekent dat je echt constant dezelfde knoppen zit in te drukken, zeker omdat je bijna gedurende de hele game niets anders doet dan vechten. Maneater wordt door de repetitie en de veel te simpele moeilijkheidsgraad al snel saai en een sleur.

Nintendo Switch port maakt geen goede indruk

Vervolgens één van de belangrijkste punten van deze review: is Maneater degelijk geport naar de Nintendo Switch? Wat mij betreft is deze port helemaal niet indrukwekkend en is er weinig reden om voor deze versie te kiezen boven de andere. De graphics op de Switch zien er modderig en warrig uit, wat het geen goede look geeft. De framerate neemt ook met regelmaat een duik, wat het hele proces van verslinden niet zo goed doet aanvoelen. Naast het feit dat je de game in handheld mode kan spelen, is er geen enkele reden om deze versie van Maneater aan te schaffen.

VERDICT

5

Maneater is een zeer middelmatige game die op de Switch niet kan overtuigen. De haai en al z’n customisation opties zijn allemaal toffe ideeën, maar voor de rest is er heel weinig vlees aan het been. De combat is ontzettend repetitief, en het is bovendien één van de enige dingen die je in de game doet. De objectives herhalen zichzelf voortdurend en de game ziet er ook nog eens modderig uit. Voor die vlagen van hersenloos vermaak is deze game je kostbare centjes niet waard.

Pluspunten
+ Origineel concept
+ Het levellen van je haai


Minpunten
– Saaie gameplay
– Combat oppervlakkig en veel te simpel
– Geen boeiende quests of geslaagde conclusie

Maneater (Switch)
Beschikbaar vanaf 22/05/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.