fbpx

“Monster Energy Supercross 4 brengt mooie verbeteringen ten opzichte van het derde deel maar vindt zichzelf ook niet opnieuw uit.”

Het gejuich van een opgedraaid publiek, vuurspuwers rond je heen en vuurwerk bij de start. Een babe die je met een bordje laat weten dat je binnen enkele seconden kan beginnen knallen tot de slierten modder tussen je pak druipen. Lekker bombastisch. Monster Energy Supercross 4 brengt Amerikaanse motorsport levendig in beeld. Hoe hoog kan deze editie van de ramp vliegen?

Waarom Wel?

For The Bigger And Bolder

Een tweetal maanden geleden reviewde ik MXGP 2020 van developer Milestone. Monster Energy Supercross 4 is daar de broer van. Zeg maar gerust bijna de tweelingbroer. MES4 is een motorcross game waarbij dezelfde mechanics, gameplay en graphics van MXGP20 terugkeren. Gelukkig zijn deze, zoals we al in de eerdere game al zagen, vrij goed uitgewerkt.

Het verschil tussen MXGP en MES is dat je in MXGP meedoet aan het outdoor wereldkampioenschap dat je over de hele aardbol brengt. In MES neem je het op in de Noord-Amerikaanse supercross, waarbij je racet op parcours die ten midden van volgepakte stadia liggen. Er is dus vooral een goede injectie aan “bigger and bolder” met vuurwerk, babes en heel wat theater voor de start van een race. ‘Murica, ken je wel.

Dit alles maakt de ervaring wel lekker intens. De tracks liggen er opnieuw heel knap bij en modder spat nog altijd even smakelijk tegen je helm. De races geven leuk de sfeer weer en de audio brengt dat extra druppeltje bad-ass. Zware gitaren wanneer je naar de overwinning vliegt? Altijd prijs.

Rewind The Future

De gameplay is heel solide met de gekende handige rewind-optie en heel wat leuke trucs om mid-air uit je botten te schudden. Dankzij die rewind voorkom je dat een fatale bonk tegen de talrijk aanwezige Monster-reclameborden het einde van jouw race betekent. Pas wel op, want je kan aanvankelijk slechts drie keer rewinden.

De career mode is onder handen genomen. Je kan nu in “Futures” beginnen aan jouw avontuur als youngster en proberen uit te groeien tot de nieuwe grote naam. Er is ook een skill tree aanwezig die niet bijster diepgaand is maar wel een leuke extra is. Het zit ‘m in de details. Ook leuke toevoegingen zijn er voor de track editor en de “compound”, waar je free roam doorheen de eilanden van Maine kan knallen.

Volle Tent

Al bij al zijn er gewoon méér opties ten opzichte van MES3. Je hebt meer dan 100 officiële riders, meer dan 20 teams en 110 merken om je outfit mee te pimpen. Ook zijn er 11 stadia met 17 verschillende races. De authenticiteit staat dus echt wel op punt. Zelfs in vergelijking met MXGP20 is er net wat meer slijkerig vlees aan je bot. Helaas neemt deze racer ook de mindere punten over.

Waarom Niet?

Verdeelde Portie

Wie als superfan (met wat euro’s op overschot) zowel MXGP als MES koopt zal perfect kunnen wisselen tussen beiden. Het is best vreemd te noemen dat deze games niet in één pakket komen maar we zouden natuurlijk niet willen dat developer Milestone teveel content in een titel propt. In beide games blijven de opties vrij “sec”, ook al zijn ze uitgebreid. Je hebt alles best snel gezien.

Het collision systeem blijft een hekel punt. Soms is een tikje tegen de arm genoeg om je rider te slam-dunken in de modderplas. Een andere keer kan je een motor met rivaal erop probleemloos twee seconden op je hoofd balanceren. Het maakt rewind des te meer nodig, want ook on track durft je motor al eens vreemde sprongen te maken.

Karton

De glinsterende modderpoelen zien er strak uit maar alles rondom de track mist detail. Statische stewards, levenloze fotomodellen en hoekige Monster-reclame zover het oog rijkt halen je regelmatig uit de ervaring. Ook de skyline van San Diego oogt best rechthoekig en levenloos.

Supercross 4 brengt echt wel enkele mooie verbeteringen ten opzichte van het derde deel. Een mooi aantal hiervan konden we twee maanden geleden al zien in MXGP 2020. Wie MES3 heeft en graag terug doorheen Noord-Amerikaanse stadia scheurt kan met het vierde deel diepgaander racen. Wie MXGP20 heeft liggen kan ook moois terugvinden met MES4, al is het dezelfde trofee met een ander slingertje.

VERDICT

7

Supercross 4 brengt mooie verbeteringen ten opzichte van het derde deel maar vindt zichzelf ook niet opnieuw uit. De sterke basis is nog steeds aanwezig bij het meer bombastische broertje van MXGP. Helaas leert het met een vreemd collision systeem en kartonnen graphics naast het parcours ook de slechte dingen van broerlief. On track verloopt alles meer dan soepel. Al ben je er snel door, voor fans is dit een knap geheel. Heb je Supercross 3, dan is dit een mooie upgrade. Heb je MXGP20, dan is dit zeer dure DLC.

Pluspunten
+ Sterke basis met vlotte gameplay
+Mooie verbeteringen ten opzichte van Supercross 3, vooral in career mode
+ Lekker bombastisch
+ Leuke soundtrack

Minpunten
Vreemd collision systeem
Kartonnen graphics naast de track


Monster Energy Supercross 4
Beschikbaar vanaf 08/03/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Monster Energy Supercross 4


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

2 gedachten over ““Monster Energy Supercross 4 brengt mooie verbeteringen ten opzichte van het derde deel maar vindt zichzelf ook niet opnieuw uit.”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: