fbpx

“Persona 5 Strikers brengt de gekende en geslaagde Persona 5-formule naar een nieuwe setting en voegt enkele gewaagde elementen toe”

Laat het aan de gemiddelde JRPG over om een stevige portie geschifte gekheid op jou te smijten in een hyperactief kleurrijk geheel. Laat het aan de allerbesten van dit genre over om dit te combineren met diep uitgewerkte RPG-elementen, gebalanceerde combat en een heerlijk meeslepend verhaal. Persona 5 was een absoluut pareltje. Strikers durft het aan om een sleutelelement van deze succesformule volledig om te gooien. Gewaagd en gevaarlijk, net zoals onze geliefde Phantom Thieves.

Waarom Wel?

Meer Dan Een Barbecue

Persona 5 Strikers vergeet de gebeurtenissen van P5 Royal en pikt meteen in na de gebeurtenissen van Persona 5. Het is zomervakantie na een vermoeiend schooljaar in Tokyo en onze Phantom Thieves hebben een portie rust dubbel en dik verdiend. Jammer genoeg voor hen zou het een saaie JRPG zijn mochten ze die rust ook effectief krijgen.

Joker en z’n vrienden zetten een heuse kampeertrip op poten en zullen in Strikers ver buiten Tokyo gaan. In totaal krijg je zes verschillende steden om te ontdekken. Al snel kom je erachter dat je niet enkel gezellig gaat barbecueën. Er duiken problemen op in de Metaverse wanneer mensen hun verlangens gestolen worden. Heel wat van je tijd zal je spenderen in jails en dungeons om dit op te lossen.

De opzet geniet van dezelfde flair als Persona 5 en brengt de geliefde bende nieuwe uitdagingen. Voor fans van de serie zal alles er heerlijk herkenbaar uitzien: de uitgebreide dialogen en keuzes vormen de kern van de zaak, de nieuwe werelden smeken om ontdekt te worden. De enorm gedetailleerde RPG-elementen zitten strakker dan ooit.

Zo kan je opnieuw verschillende personas gebruiken in gevechten, upgraden en fusioneren. Een hele aangename toevoeging is dat je in Strikers niet enkel met Joker ten strijde trekt. Alle andere Phantom Thieves zitten ook in jouw arsenaal. Zo kan je eindelijk met Skull of Panther aan de slag. Een handvol nieuwe characters brengen extra smaak mee en zijn veel meer dan opvulling.

Nieuwe Manier Van Vechten

Hét grote verschil tussen P5 en Strikers is het combat systeem. Atlus neemt een gewaagde sprong door afscheid te nemen van de vertrouwde turn based combat. Alles gaat een pak sneller en flitsender met real time hack and slash. Er zijn heel snelle reacties en reflexen nodig. Persona voelt standaard al aan als een echte rollercoaster, in Strikers lijkt de snelheid verdubbeld te worden tijdens actiescènes.

Toch moet je het Atlus nageven: al zal de verandering minder goed vallen bij sommigen, ze is wel zeer sterk uitgewerkt. De combat voelt vloeiend aan en doet geenszins iets af van de typerende sfeer. De charmante gekheid van de Metaverse komt zelfs meer in de spotlight dankzij deze nieuwe aanpak.

Waarom Niet?

Minder Vertrouwen

Atlus beloofde dat Strikers een avontuur zou worden voor long-time lovers van de serie én ook voor maagdelijke nieuwkomers. Helaas is dit een belofte die ze niet nakomen. Als je niks kent van het verhaal of de stijl van Persona 5 word je volledig voor de leeuwen gegooid. Hier heb je een hutsepot aan superhelden en een pratende kat die op reis willen. Deal with it.

Zo kan er heel wat verwarring ontstaan want Persona is zoals steeds een héél dikke boterham. Sommige systemen uit Persona 5 blijven achterwege. Confidant is een gemis omdat het heel wat extra inlevingsvermogen meegaf. Natuurlijk kan je ook moeilijk een “nieuwe” relatie opbouwen met vrienden die je al heel lang kent. Ook het kalender management is ditmaal heel minimalistisch gebracht.

Basic Maar Amusant

De real time combat zit goed maar blijft op zich vrij basic. Persona geeft aan bijna alle gameplay elementen een persoonlijke toets maar blijft qua combat zeer algemeen. Er zit weinig tussen dat we al niet ergens anders eens gezien hebben. De on-screen chaos kan bij momenten net te veel worden. Gelukkig is dit van weinig tel in het grote geheel: Strikers is een zeer waardig vervolg dat de sterke standaard van Persona-games in ere houdt.

VERDICT

8

Strikers brengt de gekende en geslaagde Persona 5-formule naar een nieuwe setting en voegt enkele gewaagde elementen toe. Storywise krijgen we een spannend nieuw verhaal met interessante (nieuwe) personages. Qua gameplay is het gebruik van live action hack and slash een geslaagde frisse wind, al blijft het basic en kan het voor on-screen chaos zorgen. De gekende charme en licht gestoorde sfeer zijn op roadtrip doorheen Japan optimaal genietbaar. Voor JRPG-fans is dit opnieuw een zeer geslaagde topper én het bewijs dat Persona durft te verrassen.

Pluspunten
+ Zeer geslaagd verhaal met nieuwe karakters
+ Knappe nieuwe locaties
+ Gedurfde beslissingen met een geslaagd live action combat systeem
+ Spelen met alle Phantom Thieves zorgt voor extra variatie

Minpunten
– Combat betekent vaak on-screen chaos
– Geen Confidant-systeem meer

Persona 5: Strikers
Beschikbaar vanaf 20/02/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 4
Website: Persona 5 Strikers-website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

Eén opmerking over '“Persona 5 Strikers brengt de gekende en geslaagde Persona 5-formule naar een nieuwe setting en voegt enkele gewaagde elementen toe”'

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: